Lionsclub Oss de Maashorst ondersteunt AED training bij Aross

Veiligheid heeft bij watersportvereniging AROSS altijd de hoogste prioriteit. Niet alleen op het water, maar ook aan wal wordt er alles aan gedaan om goed voorbereid te zijn op noodsituaties. In dat kader vond recent een belangrijke stap plaats: een groep leden van AROSS volgde een professionele AED-training, georganiseerd door André Eykhoff, lid van Lionsclub Oss De Maashorst.

De training werd mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van Lionsclub Oss De Maashorst. Deze steun past binnen het bredere initiatief van de Lionsclub om via het project School voor Hart bewustwording en vaardigheden rondom reanimatie en AED-gebruik te vergroten. Naast scholieren van middelbare scholen in Oss richt de Lionsclub zich nu ook op sportverenigingen, waar een goede voorbereiding op medische noodsituaties van levensbelang kan zijn.

“Het is van groot belang dat mensen weten wat ze moeten doen bij een hartstilstand,” aldus André Eykhoff. “Een AED kan levens redden, maar dan moet je er wel mee om kunnen gaan. Dankzij deze training is AROSS weer een stukje veiliger geworden voor al haar leden en bezoekers.”

Met dit initiatief laten AROSS en Lionsclub Oss De Maashorst zien dat samenwerking tussen maatschappelijke organisaties bijdraagt aan een veiliger en veerkrachtiger Oss.

#oss #aross #lionshelpen #aedtraining

Osse winnaar in de wereldwijde Peace Poster Contest krijgt zijn tekening terug

Vorige week bracht Lion Carlo Muller een bijzonder bezoek aan basisschool De Kiem in Heesch. Hij overhandigde daar de grote, op foam geprinte winnende vredesposter aan Thijmen, de trotse Osse winnaar van de internationale Peace Poster Contest 2024/2025 van Lions Clubs International.

Thijmen's indrukwekkende poster werd verkozen als de mooiste inzending uit de regio Oss in een wedstrijd die wereldwijd meer dan 100.000 kinderen uitdaagt om hun visie op vrede te verbeelden. Met kleur, creativiteit en betekenis wist Thijmen de jury te raken, een prestatie om trots op te zijn.

De overhandiging vond plaats in aanwezigheid van klasgenoten, zijn ouders en lerares, die samen met Thijmen genoten van het moment. Carlo Muller, lid van de Lionsclub Oss-De Maashorst, prees niet alleen het artistieke talent van Thijmen, maar ook de krachtige boodschap die hij met zijn poster wist over te brengen.

De Peace Poster Contest is een jaarlijks terugkerend initiatief van Lions Clubs International, dat kinderen tussen 11 en 13 jaar oud stimuleert om na te denken over het belang van vrede in de wereld. Door middel van kunst krijgen jongeren de kans om hun stem te laten horen over grenzen, culturen en talen heen. Ook dit jaar wordt de wedstrijd weer georganiseerd door onze Lionsclub voor alle basisscholen in de regio, met als thema: "Together as One, Samen als één!".

Met deze prijs vieren we niet alleen Thijmen 's talent, maar ook de kracht van verbeelding en verbinding. We feliciteren hem nogmaals van harte met deze prachtige erkenning!

Kleur geven aan samenwerking, een interview met Maaike Dijkmans over haar samenwerking met Lionsclub Oss-De Maashorst

Hoe ben je eigenlijk in contact gekomen met de Lions Club?

Dat is begonnen via Marion Muller, de vrouw van Lion Carlo Muller. Zij is loopbaancoach en heeft mij in het verleden twee keer geholpen aan een nieuwe functie. Via haar heb ik ook Carlo beter leren kennen. Dankzij hen mocht ik met mijn stichting gebruikmaken van hun kantoorruimte. Zo kwam ik ook steeds meer te weten over deze Lionsclub.

Kun je me wat meer vertellen over je stichting?

Ik run Stichting Marky. Daarmee zamelen we geld in voor educatieve projecten in Guatemala. We verkopen onder andere stiften en kleurboekjes om dat te financieren. We doen dat onder het motto “Color a kid to school”. De Lionsclub schafte bij mij de stiften aan die ze vervolgens aan deelnemende Osse scholen schonken voor deelname aan de jaarlijkse Peace Poster Contest.

Wat hield die samenwerking precies in?

Carlo vroeg me of ik als jurylid wilde meedoen aan de Peace Poster Contest, o.a. vanwege mijn kennis van kleuren. Dat vond ik een mooie kans. Zo kon ik ook van dichtbij meemaken hoe ‘mijn’ stiften worden gebruikt. Super om zo van dichtbij mee te maken hoe deze mannen bezig zijn om dit soort intiatieven in Oss en omgeving te organiseren. Het was echt een fijne samenwerking.

Carlo Muller (Lid Lionsclub Oss-De Maashorst):

“Het is geweldig om te zien met hoeveel energie en passie Maaike haar Stichting Marky bestuurt. Daarmee schoolkinderen in Guatemala helpen sluit mooi aan bij het Vredesposterproject dat wij met de kinderen in onze regio organiseren”

Je hebt ook presentaties gegeven bij de club?

Ja, mijn eerste presentatie gaf ik bij één van hun leden thuis. Dat was spannend, maar ook heel prettig. De sfeer was warm en veilig, en ik voelde me op mijn gemak. Na die lezing ben ik met meer leden in contact gekomen. Er ontstonden nieuwe ideeën en samenwerkingen. Zo heb ik bijvoorbeeld een gepersonaliseerd pakket gemaakt voor Joris Elbers zijn bedrijf, en later deed hij zelfs een herhaalbestelling.

Zijn er plannen voor toekomstige samenwerkingen?

Zeker! Samen met Han Toebast hebben we een concept bedacht om het gebruik van mijn stiften voor de Peace Poster Contest uit te breiden naar meer Lionsclubs in Nederland. We hebben pakketten ontworpen in de vorm van een gevouwen flyer om te laten zien wat er met mijn stiften kan en welk goed doel ik ermee steun. Carlo heeft contact gelegd met de regionale commissaris, die positief reageerde. De eerste mailings zijn inmiddels verstuurd naar clubs in Zuid-Nederland. Ik heb er vertrouwen in dat daar mooie dingen uit voortkomen.

Han Toebast (Lid Lionsclub Oss-De Maashorst):
"Wat mij aanspreekt in de samenwerking met Maaike is hoe iets ogenschijnlijk kleins – zoals een kleurpakket – kan uitgroeien tot iets met echte maatschappelijke impact. De manier waarop zij haar missie verbindt aan creativiteit en educatie sluit mooi aan bij de waarden van onze club. Het is precies het soort initiatief dat we graag ondersteunen en verder helpen groeien."

Hoe ervaar je de clubcultuur binnen de Lions?

Ik ervaar de sfeer als oprecht prettig – open, veilig en gericht op samenwerken. Het is inspirerend om te zien hoe een groep mannen zich inzet voor maatschappelijke doelen en elkaar daarin versterkt. Ze gaan met een open blik nieuwe initiatieven aan, en dat werkt aanstekelijk. Tegelijkertijd viel het me ook wel op dat de club uitsluitend uit mannen bestaat. Volgens mij is daar eerder wel wat discussie over geweest, maar uiteindelijk heeft men besloten het zo te laten. Dat begrijp ik. Iedere groepssamenstelling brengt z’n eigen dynamiek en energie. Wat ik vooral waardeer, is dat deze club zo’n fijne, veilige sfeer weet neer te zetten voor iedereen die erbij betrokken raakt.

Wat neem je vooral mee uit deze samenwerking?

Heel veel! De gesprekken met mensen zoals Carlo en Han hebben me geïnspireerd en gesterkt. Deze afspraken geven me energie, kracht en nieuwe ideeën. Ik waardeer het enorm hoe de club samenwerkt en een positieve, open omgeving biedt. Het is fijn om te zien dat er mensen zijn die intrinsiek en belangeloos anderen willen helpen. Dat is echt bijzonder, daar voel ik me bij thuis.

Het tegendeel bleek waar – waarom ik Lion ben geworden

Een interview door Han Toebast met Angelo Neelen, in het dagelijks leven belastingadviseur bij Newtone en getrouwd met Danielle. Trotse vader van zoon Jasper en dochter Fleur en het nieuwste lid van onze club.  

Je hebt het druk genoeg. Waarom besloot je tóch Lion te worden?
Ja, ik heb het best druk. Maar juist daarom! Als ik geen andere dingen doe, dan ga ik alleen maar meer werken. Ik zoek die uitdaging in andere zaken. Ik heb bijvoorbeeld in allerlei besturen gezeten, bij de tennisclub en voetbalclub in Heesch en meer dan tien jaar in de raad van toezicht bij een turnvereniging in Den Bosch.

Dus je was al actief in het vrijwilligersleven?
Ja, zeker. Bij die turnvereniging was een vriend van mij medeoprichter. Hij wilde zich focussen op het lesgeven en vroeg mij om zijn gedachtegoed te bewaken. De turnsport zelf? Daar ben ik te stijf als een plank voor, maar ik vind het geweldig wat die sporters kunnen.

En toch vond je nog ruimte voor Lions?
Eigenlijk was ik wel op zoek naar iets nieuws. Carlo Muller vroeg of Lions iets voor mij zou zijn. Mijn eerste gedachte? Een stoffig mannenbolwerk, een beetje gesloten. Maar dat beeld was snel weg. Al na twee bijeenkomsten voelde ik: dit is anders. De openheid, de kwetsbaarheid én de geborgenheid die ik daar zag, die zie je niet overal.

Wat sprak je aan?
Het samen iets doen voor een ander, daar energie van krijgen, van elkaar leren en vooral: plezier maken. Natuurlijk, er zit kennis in de club waar je iets aan kunt hebben. Als daar ooit business uitkomt, prima, maar dat is zeker niet het doel en moet absoluut niet ten koste gaan van de dynamiek. Voor het vergaren van business, daar zijn (andere) organisaties voor, zoals bijvoorbeeld het Hermes Netwerk in Den Bosch, waar ik ook lid van ben.

Kun je een moment noemen dat je echt verrast was?
Ja, tijdens die huiskamerbijeenkomsten. Bijvoorbeeld een avond over kleurenpsychologie – dacht ik eerst: kleuren zijn kleuren. Maar de bevlogenheid van de spreker (red. Ivo Grimmelikhuizen) trok me erin. Of een bijeenkomst over tempelbouw in India door Bart (red, Lohman). Helemaal niet mijn onderwerp, ik ben totaal niet religieus of spiritueel, maar toch vond ik het razend interessant. Dat onverwachte en onbekende, daar hou ik van.

Waar ga jij je tanden in zetten binnen Lions?
Ik heb me al gemeld voor de Peace Poster-competitie. De commissies, de projecten – hoe werkt dat precies? Dat ben ik nu aan het ontdekken.

Je bent al meteen actief geweest bij de schoonmaakactie bij speeltuin Elkerlyc, toch?
Ja, heerlijk! Gewoon naast elkaar het hek schrobben, samen iets doen. Zo leer je elkaar beter kennen. De tijd gaat zo snel, maar als je jezelf openstelt, gebeuren er mooie dingen.

Wat verwacht je van de komende tijd bij Lions?
Leuke dingen! En ook wel een drukke tijd. Ik ben vooral nieuwsgierig naar hoe het is om in een commissie te zitten, hoe de samenwerking daarin gaat en wat we samen kunnen bereiken.

Tot slot, wat wil je mensen meegeven over Lions?
Ik ben echt verrast door de diversiteit en openheid binnen de club, maar ook de geborgenheid. Je leert elkaar snel en op een mooie manier kennen. Ik ben heel benieuwd wat er nog allemaal op mijn pad komt.

Een glimlach van een oudere geeft zoveel voldoening

Interview met Hans Koomen, voorzitter van de commissie Samen aan Tafel 2025 over het jaarlijkse Lions evenement voor ouderen in Oss en omgeving

Wat maakt dit evenement voor eenzame ouderen zo bijzonder?
Hans: "Voor mij is het vooral de glimlach op het gezicht van de ouderen die het hem doet. Die momenten waarop je ziet dat iemand echt geniet – dáár doen we het voor. Als Lions Club willen we iets betekenen voor de lokale gemeenschap, en dit evenement is daar een prachtig voorbeeld van."

Hoe sluit dit aan bij jouw persoonlijke passie?
"Ik ben van huis uit horecaman en heb ook een horecaopleiding gevolgd. Gastvrijheid zit in mijn bloed, en dit evenement past daar perfect bij. Maar het raakt me ook op een dieper niveau. Ik kom zelf uit een gezin met een bijstandsmoeder. We hebben het financieel niet altijd makkelijk gehad, en ik weet hoe belangrijk het is als er dan hulp is. Dat heeft mij gevormd. Nu ik zelf in de positie ben om iets voor anderen te betekenen, voelt dat als het minste wat ik kan doen."

Wat betekent zo’n evenement voor de band binnen de Lions Club?
"Het versterkt de onderlinge band enorm. We werken in commissies aan dit project, en dat brengt ons dichter bij elkaar. Je leert elkaar echt beter kennen: wie is goed in organiseren, wie vindt het fijn om op de achtergrond te helpen? We benutten elkaars talenten en ondersteunen elkaar, ook buiten dit soort projecten. Zo zijn de commissies eigenlijk de olie in de machine van de club."

Hoe zorgen jullie ervoor dat iedereen zijn of haar plek vindt binnen de organisatie?
"We proberen goed te luisteren naar de voorkeuren en vaardigheden van elk lid. De een staat graag vooraan om gasten te ontvangen, terwijl een ander liever achter de schermen werkt – bijvoorbeeld bij het afwassen of de administratie. Die verschillen respecteren we. En we leren ook veel van onze ervaren leden, die structuur en rust brengen in de organisatie. Door hen te combineren met nieuwe leden zorgen we voor continuïteit én vernieuwing."

Wat zouden jullie in de toekomst nog willen verbeteren aan de organisatie?
"We zijn al goed op weg, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Zo willen we nog beter in kaart brengen waar leden energie van krijgen en welke taken daarbij passen. Ook werken we aan een heldere taakverdeling met duidelijke deadlines, zodat iedereen precies weet wat er van hem of haar wordt verwacht. Dat voorkomt verwarring en zorgt dat alles soepel verloopt."

Wat drijft jou persoonlijk om je hiervoor in te zetten?
"Zoals ik zei: ik heb zelf ervaren hoe belangrijk het is als iemand je helpt wanneer je het moeilijk hebt. Nu ik in de positie ben om dat voor anderen te doen, voelt dat als een natuurlijke verantwoordelijkheid. En het mooie is: door samen iets te doen voor een ander, krijg je er zelf ook veel voor terug. Dat maakt het werk binnen de Lions Club zo waardevol."

Laatste nieuws.

Samen aan Tafel 2025, Een middag om nooit te vergeten

Samen aan Tafel 2025 – Een middag om nooit te vergeten

Wat een prachtige dag was het weer! Afgelopen zaterdag 12 april organiseerden we met Lionsclub Oss-De Maashorst voor de zoveelste keer ons jaarlijkse Samen aan Tafel-event – en wat hebben we genoten. 160 ouderen uit de regio werden in het zonnetje gezet met een volledig verzorgde middag, helemaal in het teken van ontmoeting, warmte en gezelligheid.

De gasten werden welkom geheten in een sfeervol aangeklede locatie, waar de tafels prachtig gedekt stonden en een warm welkom op hen wachtte. Onze vrijwilligers stonden klaar om te serveren, te kletsen en een luisterend oor te bieden – precies zoals het bedoeld is.

Een feest voor de zintuigen

Tijdens de middag genoten de aanwezigen van een heerlijke driegangenlunch, met zorg bereid en geserveerd. Onder het genot van een drankje werd er gelachen, gepraat, herinneringen opgehaald én nieuwe contacten gelegd. Live muziek zorgde voor een feestelijke sfeer – en ja, er werd zelfs gedanst!

Meer dan een lunch

Samen aan Tafel is voor ons veel meer dan een gezellige maaltijd. Het is een manier om ouderen die zich soms eenzaam voelen, een dag te geven om naar uit te kijken – een moment waarop ze zich gezien en gewaardeerd voelen. De verhalen die we hoorden, de ogen die straalden, de oprechte dankbaarheid: dát is waar we het voor doen.

Samen maken we het verschil

Dit event is alleen mogelijk dankzij de inzet van onze leden, vrijwilligers en de steun van lokale ondernemers en sponsoren. Jullie betrokkenheid en energie maken dat we jaar na jaar dit prachtige initiatief kunnen neerzetten. Daar zijn we ontzettend dankbaar voor.

Als Lionsclub geloven we in samen sterk zijn voor de gemeenschap. Samen aan Tafel is daar een prachtig voorbeeld van: een middag waarin iedereen even écht samen is.

Interview met Jules de Bont, president Lionsclub Oss de Maashorst

“Respect is de sleutel tot verbinding”

Bij Lionsclub Oss-De Maashorst draait alles om samen bijdragen aan de maatschappij. Maar hoe houd je als kleine club de onderlinge sfeer goed? Jules de Bont, dit jaar president en al ruim 30 jaar lid van onze mooie club, heeft daar dit jaar een duidelijk antwoord op: respect.

Waarom het thema respect?
“Mijn voorgangers Han Toebast en Mayko Slinkman hebben de thema’s “diepgang” en “motivatie” gekozen, en respect sluit daar mooi op aan,” vertelt Jules. “Respect is essentieel, zeker in een kleine club zoals de onze. Iedereen heeft zijn eigen gedachten en manier van werken en communiceren. Door begrip op te brengen voor elkaars standpunten en niet te snel te oordelen, houden we de club krachtig en verbonden.”

Jules ziet in de maatschappij vaak dat mensen te snel een mening klaar hebben. “Dat moeten we binnen de Lionsclub vermijden. Hier willen we juist openstaan voor elkaar en de ruimte bieden om elkaars verhaal te horen.”

Hoe geeft de club invulling aan het thema?
Jules heeft een aantal vernieuwingen doorgevoerd om het thema concreet te maken. Zo wordt er bijvoorbeeld geëxperimenteerd met anders vergaderen. “Ik wil dat we niet alleen praten over Lions-zaken, maar ook over onderwerpen die daarbuiten liggen. We hebben bijvoorbeeld een keer een discussie gehad met behulp van vragenkaartjes. Dat was ontzettend leuk en gaf iedereen de kans om vrijuit te spreken.” Op zo’n avond kom je interessante standpunten van andere clubleden te weten en ontstaat er een inspirerende discussie. 

Binnenkort staat er ook weer een boekbespreking op de agenda. “Het is fijn om met elkaar te sparren over verschillende onderwerpen, want dat versterkt het wederzijdse begrip,” legt hij uit.

Wat drijft jou persoonlijk?
“Voor mij is het mooiste aan Lionsclub dat we samen dingen kunnen doen voor de maatschappij,” zegt Jules. “Daarnaast vind ik het inspirerend om in contact te komen met verschillende mensen en te leren van hun perspectieven. Iedereen heeft aandachtspunten die je zelf misschien niet zou bedenken. Daar leer je van.”

Jules hoopt dat zijn thema leden helpt om nog meer openheid en respect te tonen, niet alleen binnen de club, maar ook daarbuiten. “Door respect centraal te stellen, leggen we een stevige basis voor samenwerking en verbinding. Dat is, samen met het feit dat we een club van doeners zijn, wat onze club zo bijzonder maakt.”

Een uitnodiging tot gesprek
Met respect als leidraad wil Jules een veilige en inspirerende omgeving blijven bieden binnen de Lionsclub. “Hier mag je jezelf zijn en mag je van elkaar leren. Dat maakt de Lionsclub niet alleen waardevol voor de maatschappij, maar ook voor onszelf.”

Overhandiging van een nieuwe rolstoelfiets.

Gisteren was bij De Wellen - BrabantZorg in Oss de overhandiging van een nieuwe rolstoel fiets.

Een prachtig inititief van de Wellen waar wij als Lionsclub Oss de Maashorst met veel plezier ook onze bijdrage aan hebben geleverd. Want we ondersteunen graag lokale initiatieven.

We wensen de Wellen veel plezier met deze rolstoelfiets.

#lionshelpen

Lions Oss de Maashorst overhandigt kerstpakketten aan Quiet Oss.

De vrijwilligers van Oog voor de Streek hebben zich ook dit jaar met hart en ziel ingezet om iets bijzonders te doen voor de gemeenschap. Deze unieke winkel, gevestigd in Grave, biedt niet alleen een podium voor lokale streekproducten, maar ook als leerbedrijf voor mensen met een visuele beperking. De winkel en de werkruimte spelen in op de specifieke kenmerken van deze groep en bieden meer mogelijkheden op doorstroom naar de arbeidsmarkt.


Met veel inspanning heeft deze enthousiaste groep een groot aantal luxe kerstpakketten met lokale producten samengesteld voor Lionsclub Oss de Maashorst. Keurig verpakt en voorzien van een eigen kaart voorzien van brailleschrift. Zo is de kaart voor iedereen te lezen!

Deze pakketten zijn door de Lionsclub Oss de Maashorst in ontvangst genomen en vervolgens gedoneerd aan Quiet Oss. Voor de overhandiging hebben de leden van de club tijdens de kerstviering een handgeschreven kaart met een warme wens bij de pakketten gevoegd.


Quiet Oss zet zich in voor mensen die in (stille) armoede leven en wil hen tijdens de feestdagen een hart onder de riem steken door middel van deze pakketten.


Dit project is een prachtig voorbeeld van hoe lokale partijen elkaar kunnen versterken. Oog voor de Streek toont aan hoe een plek waar streekproducten en sociale betrokkenheid samenkomen, een bredere impact kan hebben. Quiet Oss brengt members warmte en hoop samen naar hen die het hard nodig hebben. 

De samenwerking met Lionsclub Oss de Maashorst, Oog voor de Streek en Quiet Oss laat zien dat vrijwilligerswerk en gemeenschapszin het verschil maken en leidt tot concrete resultaten.

Lions Oss de Maashorst wenst iedereen hele fijne feestdagen en alvast een goed en gezond 2025!